måndag 28 november 2011

Läxa om försurning, år 8-9

Du ska söka information på nätet om försurning. Tips på bra sidor på nätet är naturvårdsverket och naturskyddsföreningen. Glöm inte att ange källor för den fakta du hittar!
Du ska svara på dessa frågor:
- Vilka skador orsakar det sura regnet?
- Vilka utsläpp bidrar till försurning?
- Vad kan man göra för att minska försurningen?
- Vad kan du göra för att minska försurningen?

Läxan ska vara klar till onsdag!

3 kommentarer:

MeoAngel sa...

1. Marmor och sten fräter bort
2. avgaser, allt som släpper ut svaveldioxid
3. Hittar inget
4. slösa inte el, elda rätt, lämna inte bilen på tomgång, välj närproducerat!
www.airclim.se
www.balstapartiet.nu/Miljprogram2006bp.pdf

Josefin Markham sa...

Vilka skador orsakar det sura regnet?
Surt regn bidrar kraftigt till försurning av sjöar och skogar. Detta gör bland annat så att fiskar dör, groddjuren försvinner och trädens blad torkar ut.

Vilka utsläpp bidrar till försurning?
Utsläpp av de fossila bränslen som innehåller kväveoxider, svaveldioxid och ammoniak som t.ex. kol och olja vilket är de vanligaste ämnena. Försurningen frigör också metaller som kan skada markens nedbrytande mikroorganismer, maskar, insekter och även fåglar och däggdjur högre upp i näringskedjan.

Vad kan man/du göra för att minska försurningen?
Välja resesätt som inte ger ut avgaser som att använda cykel till korta resor och tåg eller annan kollektivtrafik till längre resor.
Minska användningen av energi genom att t.ex. använda lågenergilampor istället för att använda vanliga glödlampor eller stänga av elapparater som inte används.
Handla lokalt för att minska utsläppen som ges av lastbilar som transporterar gods till affärer tvärs över landet.

http://www.fysik.org/website/fragelada/index.asp?id=12168
http://sv.wikipedia.org/wiki/Surt_regn
http://www.kirab.se/hem/prod/aknowledgefors.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rsurning

maiken sa...

1. I en t.ex. försurad sjö så dör de flesta fiskarna, grodorna försvinner och även många växter. När vattnet i sjön når ett pH- värde under 4,5 så är alla djurarter döda och endast vissa insektsarter finns kvar. Regn som är försurnat tar även skada på olika sorters byggnader, statyer, osv.
2. Svaveldioxid, amoniak och kväveoxider är de utsläpp som orsakar försurning. De bildas på olika sätt, svaveldioxiden bildas till mestadels av när man bränner kol eller olja. Kväveoxider skapas vid all typ av förbränning.
3. Man kan sluta med alla utsläpp! Byta ut kärnkraftverken till t.ex. sol energi, det enda problemet med detta är att när man gör dessa solenergi aparaterna så kommer det antagligen väldigt mycket utsläpp där. Och man behöver ju bara ett kärnkraftverk medans man behöver kanske tusen solenergisaker för att producera samma mängd energi, så man får ju räkna på vad som facktist är bäst för miljön där. Och istället för att bränna saker kan man återanvända dem hitta andra sätt att tillverka saker med mindre utsläpp.
4. Som enskild person så kan man tycka att småsaker inte spelar någon roll, men om alla förändrar dessa småsaker så kommer det bli stor förändring i våran miljö! t.ex. så kan man börja samåka, dvs åka mer buss, tåg, eller bara flera människor i samma bil. På korta sträckor så kan man ju försöka att ta sig fram med cykel! Eller varför inte gå?
http://www.kirab.se/hem/prod/aknowledgefors.htmlJulias lektioner ;)