tisdag 8 februari 2011

Areaenheter


Hjälp till omvandling av areaenheter

Skala

När man arbetar med skala så avbildar man något i en annan storlek än vad det är i verkligheten. Om man avbildar något mindre än vad det är så kallar vi det för en förminskning. Det kan t ex vara en karta då man förminskat ett område. En förstoring kan t ex vara om man tittar på celler i mikroskop och ritar av dem större i en bild. För fler exempel se blogginlägget nedan!

Liten kom-ihåg!
  • Om man förminskar något - minsta talet först, t ex 1:10, alltså är bilden 10 ggr mindre än föremålet är i verkligheten
  • Om man förstorar något - stora talet först, t ex 3:1, alltså är bilden 3 ggr så stor som föremålet är i verkligheten

Periodiska systemet

Uppgiften är att bygga ett eget periodiskt system i Keynote. Genom att sedan göra egna sidor till ämnena kan man göra hyperlänkar. Hyperlänkar hittar man under granskaren och infoga hyperlänkar. Då kan man klicka på ett ämne i periodiska systemet och hoppa fram till sidan med fakta om just det ämnet. Man behöver inte göra för hela systemet utan ungefär som bilden nedan. Ca 15 ämnen tänker jag mig att ni skriver om. När man tittar på periodiska system på nätet så ser de lite olika ut beroende på hur man väljer att dela in de olika ämnena, men ni kan få välja hur ni vill att det ska se ut. Ett förslag är att dela in det som jag har gjort i metaller, alkalimetaller etc. Ämnenas atomnummer, namn och kemiska beteckning ska finnas med.             
Lägg till bildtext

måndag 7 februari 2011

Optik-reflektion


Titta på filmen och svara på frågorna som kommer på slutet.