onsdag 25 maj 2011

Nedbrytning av maten (läxa till fredag, åk 8)



Kolhydrater
Protein
Fetter
Enzym
Amylas (saliven, bukspottet)
Pepsin (magsaft, bukspottet)
Lipas (gallvätskan)
Bryts ner till:
Glukos (blodsocker)
cellulosa och fibrer bryts inte ner, men är viktiga ändå
Aminosyror
Fettsyror
Används till:
Hålla jämn energinivå i kroppen. Cellerna omvandlar det till energi.
Bygger upp muskler och vävnader. Är signalämnen och hormoner.
Lagras i huden som fettreserv, bygger upp organ och celler
Finns i:
Potatis, ris, pasta, frukt, grönsaker, socker, bröd, mjöl
Kött, fisk, fågel, ägg, baljväxter, mejeriprodukter
Smör, margarin, olja, nötter, fisk, snacks, mejeriprodukter
Förutom kolhydrater, protein och fett behöver vi också vatten, mineraler och vitaminer
När blodet tagit upp alla näringsämnen från tunntarmen så transporteras blodet till levern. Där renas blodet och det socker som inte behövs just nu lagras.

Inga kommentarer: