| Kolhydrater | Protein | Fetter |
Enzym | Amylas (saliven, bukspottet) | Pepsin (magsaft, bukspottet) | Lipas (gallvätskan) |
Bryts ner till: | Glukos (blodsocker) cellulosa och fibrer bryts inte ner, men är viktiga ändå | Aminosyror | Fettsyror |
Används till: | Hålla jämn energinivå i kroppen. Cellerna omvandlar det till energi. | Bygger upp muskler och vävnader. Är signalämnen och hormoner. | Lagras i huden som fettreserv, bygger upp organ och celler |
Finns i: | Potatis, ris, pasta, frukt, grönsaker, socker, bröd, mjöl | Kött, fisk, fågel, ägg, baljväxter, mejeriprodukter | Smör, margarin, olja, nötter, fisk, snacks, mejeriprodukter |
Förutom kolhydrater, protein och fett behöver vi också vatten, mineraler och vitaminer När blodet tagit upp alla näringsämnen från tunntarmen så transporteras blodet till levern. Där renas blodet och det socker som inte behövs just nu lagras. |
Här skriver jag och mina elever om matematik och naturvetenskap. Bloggen är tänkt att vara en del i undervisningen på Humfryskolan. Här kan vi diskutera matematik, läxor och NO. Vi kan hjälpas åt att lösa problem och här kan man också hitta exempel på elevarbeten. Använd gärna sökfunktionen för att hitta information på sidan. Efterhand kommer här också att finnas genomgångar, länkar och instruktioner - allt man kan behöva för att lära sig matematik och naturvetenskap!
onsdag 25 maj 2011
Nedbrytning av maten (läxa till fredag, åk 8)
Etiketter:
maten,
matspjälkning,
år 8
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar