måndag 3 september 2012

Stora och små tal?

När i vardagslivet kan man behöva använda riktigt stora eller riktigt små tal? Ge några exempel. I vilka yrken kan man behöva räkna med riktigt stora eller riktigt små tal? Ge några exempel. Fundera över när man under historien behövt använda naturliga tal och ge något exempel på när man istället behövt reela tal. Naturliga tal: alla positiva heltal t ex 0, 1, 2, 3 etc Reela tal: är alla tal som kan skriva med siffror t ex decimaltal, negativa tal, bråktal Skriv dina svar som en kommentar till det här inlägget.

18 kommentarer:

Maiken sa...

Man kan använda både stora och små tal hela tiden, definitionen av vad som är ett stort och ett litet tal däremot är väldigt relativt tycker jag. Men ett exempel kan vara när man handlar. Man räknar även mycket om man tränar har jag även märkt, det kan vara väldigt små tidsskillnader från gång till gång när man är ute och springer t.ex. Med löpning kan man även rita olika grafer där man sedan kan räkna med olika skillnader som kan vara både stora och små.

Som inköpare måste man nog jobba med väldigt stora tal! Jag kan bara tänka mig hur H&Ms' inköpare måste beställa stora antal varor för ett stort antal pengar! Inköpare jobbar även med mycket små siffror då de jämför små prisskillnader mellan de olika leverantörerna- för små skillnader i liten skala=mycket pengar i stor skala.

Redan när människor började bli beroende av varandra kan jag tänka mig att de började använda naturliga tal. En herde ville nog kunna veta hur många getter han hade och en hövding ville nog veta hur många hushåll som bodde i dess stad, osv.

närv man började handla så tror jag att man började med reela tal. man behövde tänka att 0,5 get gav 3 bröd kanske!

Liv sa...

Omg, min kommentar försvann!!!!!!

Saga sa...

När man jobbar inom mikrobiologi kan man behöva riktigt små tal, för att till exempel berätta hur stor en bakterie är.
Och riktigt stora tal kan behövas inom astronom yrket, kanske? När man ska räkna ut hur långt bort stjärnorna är & solen & sånt.
Naturliga tal har ju behövts till till exempel klockan, datum. Och reela tal behövs ju till avstånd-uträkningar och sånt ibland.

Samantha sa...

Som sagt kan begreppet "Stora och små tal" skifta mellan t.ex privatpersoner och företag. Små tal för mig i vardagen kan vara när jag räknar galoppsprången mellan hindren på ridningen. När jag spelar monopol använder jag mig av större tal.
Stora företag handskas med stora summor pengar. Ett exempel på detta är Ikea. Golfare som tävlar inom eliten använder små tal då de räknar ihop sina poäng. De måste ju ha så små tal som möjligt för att vinna! :)
Vid bakning använder vi ofta reela tal. Det ger oss en bättre bild av hur mycket vi ska ha av en ingrediens. Så har det säkert varit under en lång tid, även när man har haft andra mått. Jag tror att nuturliga tal är något är något vi alltid använt oss av. Redan innan pengarna var uppfunna, använde vi andra metoder så som byteshandel.

jessica sa...

I vardagslivet är man omringad av tal nästan hela tiden, inte bara i skolan på mattelektionerna alltså. Tex. när vi ska köpa något, kanske på jobbet,när vi lagar mat/bakar och kollar busstidtabeller.
När vi handlar så kan det både röra sig om stora och små tal - beroende på hur mycket/vad vi handlar och hur mycket det kostar.

Tex. när vi betalar räkningar, då rör det sig ofta om stora tal, alltså stora summor pengar. Mindre tal kan vi ofta stöta på när vi bakar, tex. 1 tsk salt (tesked), 4 dl socker (deciliter) osv.

I nästan alla yrken stöter man på olika slags tal. Tänk er i en affär med en massa vitvaror, vitvaror är ju inte direkt så billiga. Dom som jobbar där i kassan har ju nog och göra med flera 10 000 tals kronor varje dag, om inte 100 000 tals kronor.

Men däremot inom sjukvården, som sjuksköterska eller apotekare så jobbar man med väldigt små tal. När man blandar läkemedel. Tex. 0.04 ml (milligram) per kilovikt osv..


Naturliga tal tror jag man började med redan på Jesu tid, när man skulle skattskrivas. Då ville ju "kungarna" eller "regeringen" som då bestämde ha en översikt över hur många som bodde i staden/landet.

Reela tal började man antagligen använda innan pengarna kom, då man bytte till sig grejer. Vilket man fortfarande kan stöta på i vissa länder än idag. Tex. 0,5 kg socker kan bytas mot tex. ett bröd.

Gustav och Julis Pandulis sa...

Vi ser inte att man behöver riktigt stora eller små tal i vardagslivet, men däremot om man är rymdgubbe som arbetar med avstånd mellan planeter så kan man behöva stora tal. Om man är biolog och jobbar med bakterier och sådana saker så kan man behöva små tal ibland, men vi tycker inte man behöver det i vardagslivet! (om man handlar så brukar man kunna räkna ut det i huvudet)

Michelle sa...

Man kan behöva stora tal inom sitt jobb vilket man även använder inom matematik.
Små tal kan man behöva när man räknar saker t.ex i hemmet eller när man väger mat.

Stora tal kan användas inom Ekonomi, byggbranchen, lastbils förare för det som dem kör är ju i ton, även lastbåtar. Astronomer har också stora tal, dem har något som dem själva kommit på pga att dem har så höga tal som inte kan bli större.
Små tal inom jobb kan vara biologer eftersom dem jobbar med microtal, sjukvården för att dem jobbar med ml (milliliter) m.m, i decimaltal t.ex 0,3.

Naturliga tal använde man väl i början då människor ville veta hur mycket av saker man hade, t.ex djur eller hur mycket man ska så om man nu var en bonde.
Tänkte även på när de byggde pyramider så måste det varit någon som kommit på exakt hur mycket blocken skulle väga utan att det skulle rasa eller hur många man ska ha för att det skulle passa.

Reela tal använde man nog sig av innan pengarna fanns, dvs byteshandel som t.ex en säck med säd kunde bytas till 3 liter mjölk.

MeoAngel sa...

I vardagen så använder man stora och små tal när man handlar, men även när vi använder en kalender, en klocka, när man ska måla eller när man ska betala räkningar eller deklarera.

I alla yrken använder man stora och små tal. När man tar betalt, när man räknar kassan, när man får lön. Jag tror att man använder stora och små tal mest om man jobbar inom hantverk eller bygge, eftersom man räknar ut omkrets och area och hur långt eller kort en viss sak ska vara.
Sen så använder man mycket av stora och små tal när man är affärsman, ekonom eller matematiker.

Jag tror att människan började med tal vid flodkulturerna, för redan då fanns det lite handel och dem byggde ju hus och då kanske dem behövde räkna hur många block dem skulle ha ex.

Anonym sa...

Alltså det är ju inte så ofta man använder små och stora tal i vardagslivet kanske om man kollar internet på sin dator och det är typ 1 mb det är ju ett ganska stort tal fast ändå rätt litet. Om man jobbar som biolog, geolog, gemolog (forskare/naturvetare) så använder man antagligen stora och små tal, och om man är arkitekt etc. Man började nog använda naturliga tal från allra första början när började bygga hus och man började byta saker,djur, land etc. med varandra. Jag vet inte riktigt när man började använda reela tal men det var nog också rätt tidigt.

Amanda sa...

Det är en lite svår fråga eftersom det finns så många svar. Det sträcker sig så långt att det skulle vara väldigt svårt att komma på all yrken och tillfällen man använder dem.

Men som till exempel ; Om man är en fysiker använder man stora tal och små tal, beroende på vad man räknar ut. Som mikrobiolog använder man också båda sätten, om man räknar hur många celler det finns så får man använda stora tal och om man mäter hur stora cellerna är får man använda små tal.

Som astrolog använder man nog mest stora tal för att mäta avstånd mellan platser som stjärnor och planeter, då är det svårt att mäta i centimeter.

Men som lokal hårfrisör kanske man inte behöver använda varken så stora eller så små tal. Då kan man oftast använda en miniräknare eller enkel huvudräkning.

daniel sa...

stora och småtal : stora tal används mest inom bank för att hålla tjuvar och hachare borta ifrån att ta pengar och det är väldigt bra för man annars märker man inte stora stölder av lite pengar i taget för om hackaren tar tex: 20 öre varje timme så får han ut 168kr i veckan och genom åren kan han ju få ut några tusen ..

små tal : när jag tänker på småtal så tänker jag på nano
för det är verkar as coolt ! för man jobbar med så små och efektiva saker. en nanometer motsvarar en miljarddels meter, 0,000 000 001 meter det är vackert med små tal ! :D

Carl lange sa...

Man använder små och stora tal i ganska mycket.
Tex i bil banchen, ekonomi, astronomi.
Och man använder det ganska mycket i vardags livet,
Tex när man lagar mat. väger saker.
det va nog allt jag kunde komma på.

stinnaaah sa...

Små tal kan man använda när man ska handla tillexempel en läsk och stora tal kan man använda om man ska handla tillexempel ett hus. Om man tillexempel ska jobba som byggarbetare så måste man bära ett stort antal kilo tillexempel, om man tillexempel är uteliggare så får man nöja sig med ett smått antal pengar och det är ju för att det antagligen gått lite snett i skolan eller i livet, eller så kanske vissa bara vill bli uteliggare, om man har väldigt höga betyg då får man mer möjligheter och kan skaffa ett jobb med stor lön ;) Stora tal används mycket inom bygg, austonaut, ekonomi och sånt eftersom att det handlar om stora pengar. Men om man jobbar inom biologi så kan det handla om väldigt små tal om man ska räkna ut bakterier :P

ISAK sa...

Man använder stor och små tal hela tiden, man behöver att använda stor och små tal t.ex när man är kock eller en matte lärare.

(jag kommer inte på mer)

Alice sa...

Stora och små tal är något vi alla använder dagligen, varje dag.
till exempel när vi handlar och ska jämföra priser på olika matvaror. Ni vet när man jämför kilopriset på olika varor? då kan det ju handla om bara några ören, men som i längden gör väldigt stor skillnad. Där handskas vi ju med små tal, och måste räkna.
Idrottare som tävlar i till exempel löpning, måste ju räkna ihop hur mycket snabbare de var någon annan och det kan handla om millisekunder, så där använder ju sig de av väldigt små tal. Är man sedan biolog och specificerad på mikro-organismer så måste man använda sig av riktigt riktigt små tal när man ska räkna ut hur stor en cell är, eller liknande.
Är man arkitekt så måste man ju använda sig av jättestora tal när man ska göra riktningar av byggnader och räkna ut hur mycket av ett visst material man behöver. Det kan ju bli ofantligt stora tal när man räknar sådant.

Rebecka. sa...

Tal finns överallt. Hur mycket antal av något, hur mycket något har i värde och hur mycket något kostar.
Man räknar så mycket mer i huvudet än vad man tror.
Till nästan allting.
Tex bara en sak som hur många potatisar ska man ta till maten, (väldigt litet tal dock).
Eller hur många nya knoppar det kommit till ett blomträd. (Ett blomträd man ofta kollar på).
På tex finansdepartementet, banker,skatteverket, stora företag samt andra myndigheter handskas ofta med stora summor.
Små tal får alla handskas med, både företag och privatpersoner, likaså stora.

Stora tal använder man när man pratar om stora summor, till exempel vid banklån, husköp, köp av aktier, obligationer mm.
Små tal är när man handlar med pengar från plånboken! :-)
När man ska handla mindre inköp från affärer eller kiosker eller andra småsaker.
Naturliga tal: Med naturliga tal tror jag att menade när man handlade med varandra genom att byta varor, som betalningsmedel.
Dvs att man tex byter ut 10 hönor för 1 gris.
Detta använde man under väldigt lång tid innan sedlar och mynt kom till, i flera tusen år.
Folk träffades ofta på torget och hade byteshandel med varandra.
Reella tal: Reella tal är när man vill ha en större noggrannhet, de är nästan oändliga, så stora är de. Med mycket decimaler är det.

Hälsningar Rebecka!

Theresé sa...

Stora och små tal finns nästan överallt både hemma och ute. När man är i affären så kommer det fram överallt. Och när man ska räkna ut andra saker.
Yrken som man använder stora och små tal i är t.ex på banken, där man kan behöva räkna med riktigt stora summor och ibland väldigt små. Andra yrken där man använder både stora och små tal kan vara, kock /kokerska, där man räknar ut hur mycket man behöver. Även kassörskor använder båda små och stora tal.
Stora och små tal, tror jag har funnits ända sen man började sälja/köpa saker. Reela tal använder t.ex arkiloger när dom ska räkna ut åldern på t.ex upphittade personer. När dom ska få fram hur gammal personen är exakt.

Liv sa...

Ett stort tal kan ju också vara ett litet tal, det beror ju på vad man jämför med. Ett hus är stort jämför med en myra men det är litet jämför med solen. Och myran är stor jämför med en liten cell eller en bakterie. Man börja nog använda naturliga tal när man börja byta och ge värde till saker. Och jag tror man börja med reela tal på grekernas tid, i grekland. För dom var intresserade av matte.